v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Voksworkshop 05.02.2022

I år kunne vi endelig mødes til voksworkshop igen i køkkenet på landbrugs- og landskabsmuseet i Mosbjerg. Seks kursister var meldt til og vi havde et par virkelig hyggelig timer. Vi startete med en let morgenmad, fordi en af kursisterne kom med fantastiske hjemmebagte boller og brød. Vi kunne hurtig finde passende honning og vi kunne lige forklare, hvilke opskrifter vi skulle igennem.

Som udgangspunkt brugte vi voks fra egne bier, noget der var blevet tilbage fra sidste års afsmeltning. Det værste snavs var sorteret fra og voksen har en fin gul farve. Når man selv tænker på at skulle lave kosmetik en gang anbefales det at støbe voksen ned i små forme, sådan det er nemmere at dosere. Vigtige redskaber er en mælkegryde eller et vandbad og en nøjagtig vægt.

Først prøvede vi opskriften på læbepomade, som vi har lavet flere gange tidliger, men som er et meget efterspurgt produkt. Opskriften findes her: https://www.bilauget-mosbjerg.dk/2021/02/06/laebepomade/

Ingredienserne skulle afmåles fint og smeltes i gryden, lige bortset fra de mere varmefølsomme olier. At fylde massen på hylster kræver en rolig hånd, men det fandt kursisterne også ud af. Det blev til 16 stk.

Næste opskrift var massagebalsam, som vi også har prøvet før, men som stadig ikke er særlig kendt. Den er bare dejlig efter en lang gåtur 🙂 https://www.bilauget-mosbjerg.dk/2021/02/06/massagebalsam/ Opskriften er meget enkel og skal bare støbes ned i en muffinform og sættes på køl. Så simpel.

En ny opskrift var håndcreme på en anden måde som jeg hidtil har lavet den. Der var ikke lagt en rigtig opskrift ved, hvorfor vi lige vejede ingredienserne.

  • 25 g bivoks
  • 25 g kokosolie
  • 45 g mandelolie
  • 1 g vitamin E-olie

Alle ingredienser smeltes langsomt sammen og fyldes over i en en mindre krukke, hvor det røres ofte indtil det er afkølet. Derfra fyldes det på dåse.

Det blev til en creme med rigtig fin konsistens og tilfredsstillende egenskaber.

Kursisterne fik lyst til at lave Beewrap – det er en betegnelse for stof dyppet i voks. Stoffet kan derefter bruges som erstatning for folier i køkkenet om det er til at pakke en madpakke eller lukke en skål.

Mie var så flinkt at køre hjem og hente noget genbrugsstof. Mens vi spiste frokost blev resten af voksen smeltet. Stykker af stof blev klippet til og bagepapir lagt ud på en bageplade. Stoffet blev dyppte i voksen og lagt ud på bagepapir, derefter et stykke stof uden voks og derefter et stykke dyppet i voks igen. Generelt får man for meget voks i stoffet, derfor lægges gerne et rent stykke imellem. Man bør slutte af med et dyppet stykke stof, et lag bagepapir og en bradepande. Fyld vand i bradepanden, fordi den skal virke som vægt og presse stoflagene sammen. Ved 100 grader i bageovnen i ca. to timer fordeler voksen sig fint imellem stofdelene. Når bagepladen tages ud af ovnen kan stoflagene snart rykkes fra hinanen og lægges til afkøling.

Mange kender en opskrift med jojobaolie og harpiks – glem det. Bare voks fungerer så fint. Nogle bruger en pensel til at påføre voksen eller et strygejern. Denne metode i ovnen med lidt belastning fungerer også fint.

Vi mangler lige billeder af de finde fyrfadslys vi støbte med resten af voksen, men dem er der ikke mange hemligheder i.

Kursisterne fik nogle af deres produkter med hjem.

Hvis du har lyst til at høre mere, kan du også gense vores online-workshop fra 2021 https://www.bilauget-mosbjerg.dk/2021/02/06/voks-workshop/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait