v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Bier og biavl

Hvorfor blive biavler?

Udover at det er spændende at få indblik i biernes forunderlige verden, er der også andre mere håndgribelige grunde til at blive biavler. Man kan høste sin egen honning. Honning, som er produceret af egne bier, fra nektar, der er samlet i nærmiljøet. Desuden får man bestøvet sine egne og naboens planter, buske og træer med et større udbytte som en ekstra gevinst.

Kan alle holde bier?

Alle der har et frit udenomsområde, kan i princippet holde bier. Det går fint an i parcelhus eller i et byhus. Det er en fordel at have en have, hvor bistaderne kan stå, men i byerne kan der godt stå bistader på en tagterrasse eller lignende. Hvis naboerne er urolige, bliver de fleste positivt stemte, når de får tilbudt lækker nyslynget eller presset honning efter høst.

Da jeg blev Biavler

Da jeg for få år siden blev biavler, var årsagen den, at jeg ingen frugt fik fra mine blomme- og æbletræer. Jeg tænkte, at jeg da altid kunne have et enkelt bistade stående, så ville det måske løse mit problem. Jeg vidste intet om at holde bier, så jeg tilmeldte mig Bilaugets kursus, som var annonceret i dagspressen. Ved kursets start åbnede en helt nu og meget fascinerende verden sig for mig. Og denne verden udvidede sig og blev endnu mere fascinerende, da arbejdet i bigården startede. Det var nu ikke kun den faktiske viden om bierne, der var den store oplevelse. En lige så stor oplevelse var den skærpede opmærksomhed på naturen, som fulgte med arbejdet med bierne. Oplevelsen af blomsterne og planterne, himmel og vejr blev med et slag mere intens. En oplevelse, der for mange er en del af det at være biavler.

Bestøvning – et biprodukt

Honningbien har stor betydning som bestøver af mange forskellige planter. Frugt, vilde planter og landbruget har også stor gavn af bierne og der ses betydeligt bedre afkast i områder med honningbier.