v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Mad – intro

Honning og franskbrød

Mange kender kun til honning igennem franskbrødsmadder søndag morgen. Her stopper fantasien så.

Men honning skal i virkeligheden betragtes som et krydderi, som kan bruges i al slags mad. F.eks. til at honningmarinere kyllinger, til at søde en sur dressing, til at erstatte noget af alt det sukker, vi danskere ustandseligt bruger i vores bagværk osv.

f.eks. honningkonfekt til jul

Nu er julen over os. Og julen betyder for de fleste: “Nu skal der laves marcipan”. Og selvfølgelig skal vi da det, men hvad med at lave din egen “ægte marcipan” af honning og mandler? Det er nemt, delikat, og så meget anderledes. Ideen til honningmarcipan blev til ved et tysklandsbesøg, hvor jeg stødte på bogen “Köstliches Vollwertkonfekt”, skrevet af Christina Kleiner-Röhr. Bogen indeholder opskrifterne på den skønneste konfekt, enhver slikmund kan forestille sig.

To grundsten

Grundstenene er marcipan lavet af honning, blandet med finthakkede (blendede) mandler eller nødder. Hertil kan så tilsættes forskellige tørrede frugter, spiritus osv.

Ret hurtigt, nok mest grundet manglende tyskkundskaber, stoppede jeg med at følge opskrifterne i bogen slavisk og lod min fantasi få frit løb. Det lykkedes for mig at lave syv forskellige typer konfekt. Der er to grundopskrifter, der er vigtige, nemlig fremstillingen af mandelmarcipanen og hasselnødmarcipanen.