v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Redskaber

Som biavler har man brug for en del reskaber og hvis du står og skal købe nyt, kan du med fordel benytte dig af startpakkerne, man kan købe hos bimaterialeforhandleren.

Det kan være den lille begynderpakke.

https://youtu.be/zq-QIY2-xWM

Det kan også være den store begynderpakke.

https://youtu.be/bqUllijd9Hk

Men i bund og grund, så kan man lige for tiden godt finde brugt grej på nettet og hos andre biavlere. Det gælder især trugstader. Det kræver en grundig rengøring, inden man tager reskaberne i brug, men det kan godt svare sig.

Bidragten skal vælges efter kroppens størrelse og efter behov. Der findes både jakker og heldragter, slør og plastiknet og ventilerende tekstil. Det er bedst at prøve dragten inden den tages i brug, for man skal også huske, at man skal arbejde i dragten. I filmen nedenfor bruger aktørene forskellige modeller.

I filmen forklares røgpusteren, som er en vigtig del af vores arbejde. Røgen får bierne til at sætte sig på tavlerne i stedet for at angribe biavleren. Bierne tror nemlig, at skoven står i brand.

https://youtu.be/w3661niD_gU
(film fra Bierpåvideo)

For meget røg kan gøre bierene sure og det kan sætte sit præg på honningen, så brug det med omhu.

Handsker er også vigtige. Prøv dem igen inden du tager dem i brug. De skal være stiksikker, derfor duer almindelige havehandsker ikke. Sorte handsker er også en dårlig ide, da bierne ikke kan lige farven (eller mangel på samme). Hos bigrejsforhandleren kan man finde handsker med lange skafte, der beskytter overgangen fra dragten til hånden ekstra godt.

En stadekniv skal bruges både til at skrabe voks af stadet under rengøring, men også til at løsne tavlerne, som bierne kan have sat fast med propolis.

En bibørste bruges til rengøring i stadet og for at fjerne bier fra tavlerne, når man taget honning fra. Nogle bruger en gåsevinge på gammeldags maner, men i dag findes nogle udmærkedes mere børsteagtige modeller.

Stadetyper

Der er forskellige stadetyper – alt efter, hvad man bedst kan lide. Trugstader er fint nok, hvis man er hobbybiavler eller hvis man måske er nybegynder. Opstablingsstader er en mere effektiv form for biavl. I vores forening benyttes både trug- og opstablingsstader.

Trugstadet er et træhus med et aflangt rum i bunden, hvor rammer kan skubbes frem og tilbage på en liste i siderne. Det gør det muligt at inspicere familien grundigt, uden at skulle løfte for mange bier og skabe meget uro. Trugstader er hjemmebyg og er forskellig udført. Så pas på, når du køber, om stadet er i orden.

https://www.youtube.com/watch?v=9xHOvkpYzGo&feature=youtu.be
(film fra Bierpåvideo)

Opstablingsstader består af flamingokasser og er meget standardiseret. Der er forskel imellem varmbyg- og koldbygstader, men bortset fra bunden er de fuldstændig ens. Når man køber, skal man bare være opmærksom på rammemålet. I foreningens bigård arbejder vi med det der kaldes 10×12.

https://youtu.be/_Ya0U-owdGs
(film fra Bierpåvideo)

Der fik du også en forklaring på dronningegitre. De bruges både i trug- og opstablingsstader. Man skal være opmærksom på, at de findes i forskellige størrelse, både efter rammemål men også efter magasinkassens brede.