v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Arbejdsaften, 25.05.2021

Foråret fortsætter med regn og kulde som de sidste uger. Kastanien er ikke sprunget ud, som den var sidste år på dette tidspunkt. Vi mødtes trods regn til en arbejdsdag efter pinse og tak til alle de flittige medlemmer og kursister der kom.

Carsten havde var mulighed for at give et af lærketræstaderne en god oprensning og en ny træbeskyttelse, sådan den står flot frem igen. og indgår bigården igen.

Vi kontrollerede lige om bierne havde brug for lidt mere plads. Grundet regnvejr og måske også lidt tordenvejr i luften, var bierne ret sure og vi lod være med at forstyrre dem mere.

I det sidste opstablingsstade er familien blevet lidt større og vi satte en ekstra kasse på ved at skubbe en avis ind under afdækningen, fjerne afdækningen helt og sætte en kasse på. Det gjorde vi, fordi bierne simpelthen fløj surt op på os grundet vejret. Men nu er det gjort. En lille detalje er, at vi har skåret overskydende papir af, sådan det ikke suger regnvand ind i stadet – det kan betyde en træls fugtbelastning for familien i det allerede fugtige vejr.

Men når vi ikke kan pleje bierne mere, må vi jo pleje foreningslivet og Lene fortalte om, hvordan vi kommer til at lave dronninger, når det kan lade sig gøre igen. Vi skal have fornyet nogle af vores dronninger i bigården og vil prøve at lave det med omlarvning igen.

Lenes opgave er de næste dage at holde øje med vejrudsigten og finde en dato for omlarvning. Tre dage inden omfarvning skal dronningen fjernes fra den familier der skal blive “cellebygger” og skal være vært for de nye dronningelarver. Her kan i i forvejen se, hvad der skal ske:

https://youtu.be/smSx5Qbfsno

Snakken gik om, hvordan man ellers kan lave nye familier i sin egen bigård med aflægger, kunstsværme og tilkøbte dronninger. Der var mange meninger og mange gode råd at få fra de erfarne biavlere. Jeg vil nøjes med at henvise til et par film, som landsforeningen har lavet og siger tak for denne gang. Det er godt at i møder også i regn.

De dronninger vi laver kan senere indgå i småfamilier vi kan lave til vores kursister. Her ser i, hvordan man gør det:

https://www.youtube.com/watch?v=XQHksXbZnc0&t=16s

Læg mærke til, at man bruger forseglet yngel til den nye familie og ikke ny yngel, fordi vi vil forhindre, at bierne laver deres egen ny dronning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait