v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Arbejdsaften, 03.05.2021

Puha det var kold i bigården i dag og der var ingen tvivl om, at vi kun må åbne for bierne i ret kort tid.

Lene startede med at instruere kursisterne i, hvad der skal foregår og hvordan vi skriver stadekort. På trods af kulden var der heldigvis stor tilslutning igen.

Først og fremmest skulle bierne for anden gang behandles mod Varroa med Oxybee, som beskrevet sidst. Derudover har vi tilsat en droneramme på 2. sidste ramme i yngellejet (set fra flyvespprækken). Jeg har fundet en lille film Danske Biavlers Landsforening har lavet om dronetavler på http://bierpaavideo.dk/kronologisk.html. Jeg vil lige tilføje, at vi arbejder med tredelte dronerammer og fjerner 1/3 hver uge så snart der er droneyngel i tavlen.

https://youtu.be/hLBSG_sUNzk

Vi har også tilsat flere nye kunsttavler i staderne, sådan at bierne kan bygge på mere plads, men vi har konstateret meget lidt tilvækst hos bierne. De nye tavler fik en markering med en tegnestift, sådan vi senere til indvintringen kan huske, hvilke tavler vi allerede har skiftet.

Ved opstablingsstadet er det ikke muligt at sætte kun enkelte tavler til, det skal være en hel kasse ad gangen. Vi benytter os af det trick at lægge en avis ovenpå familien og en tom kasse med kunsttavler ovenpå. Med tiden, når bierne har brug for at udvide deres bolig, vil de gnave huller i avisen og kravle langsamt ud i det nye rum uden at lide af kuldechok. Der findes også det fif, at man kan flytte yngel op i det nye magasin, for at få ammebierne til at tage det nye område i brug. Man risikerer dog forkølet yngel, hvis man gør det i dette kolde år med en ret lille familiestyrke. Så hellere brug avismetoden. Den fungerer også i trugstader når man skal sætte honningmagasin på.

Vi fandt desværre et stade invaderet af myrer. Bierne har klaret sig, men myrene har fundet vejen ind og nu gælder det om at afbryde vejen og kommunikationskæden. Heldigvis kan de ikke flyve og vi har sprøjtet lidt gift, hvor myrene går men bierne ikke forventes at være. Dernæst skal græsset under vores stativer klippes karsekort og vi regner med at vi snart kan flytte staderne frem på andre fundamenter.

En anden lidt træls ting man kan finde i et kold år er skimmel på biernes fodertavler. Hans Ole forklarer her, at det kan forekomme, fordi bierne ikke kan nå at holde det hele varm og fugtfri. Problemet er dog ikke større, end at man åbner foderet lidt og med tiden vil interessen være der og foderet bliver brugt.

Kursisterne fik rørt ved bierne og får snart mere rutine under håndteringen familierne. Det går godt og ingen blev stukket.

Så tak for god deltagelse hos kursisterne. Vi ses igen næste mandag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait