v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Åbning af bigården, 24.04.2021

Så er vi startet igen. I dag fik vores nye kursister endelig lov til at røre ved bierne. Det var et meget stort ønske efter så meget teori. Det lille forårseftersyn måtte vi springe over, fordi vejret var så dårlig den dag og vi kunne ikke gøre mere end at fortælle kursisterne noget meget grundlæggende om bierne og ilodde vokstavler.

Vejret var kold men lyst i dag og over en kop kaffe og lidt kage har Lene forklaret alle, hvad der er planen for dagens arbejde. Vi skal lave det store eftersyn.

Kursisterne blev delt i to grupper, som skulle følge henholdsvis Lene og Carsten ved bistaderne. To sekretrær blev udpeget, der skulle sørge for at skrive stadekort til mappen.

Efter et lille røgpust i flyvesprækken åbner man stadet og løfter vinterdækningen bestående af kartoffelsæk og plastfolie. Man puster igen forsigtig en smule røg over bierne for at få dem til at blive siddende på tavlerne.

Fodertavlerne bliver rykket tilbage i stadet indtil man når frem til yngeltavlerne.

Vejret er så koldt, at vi ikke burde røre ved ynglen, men det kan være at der er så mange bier i stadet at de trænger til at få mere plads. Undtagelsesvis har vi derfor ved et stade rykket yngeltavlerne tilbage i en klump og sat to nye tavler lige bag pollentavlen, derefter sat hele yngellejet frem igen og en ny tavle mere. Dette arbejde skal gøres hurtig, fordi ynglen ikke må køle ned. Vi skal huske at sætte tegnestifte i de nye tavler næste gang, sådan vi kan kende dem igen når de gamle tavler skal fjernes.

Inden fodertavlerne sættes tilbage, skal snavs i bunden af stadet fejes væk fra flyvesprækken. Snavset kan være voksrester, døde bier og andet og for hygiejnens skyld skal dette fjernes og fjernes helt fra bistadet. Nogle bistader har en “bagklap” man kan feje resterne ud af.

Har man fejet et stykke, skal de resterende tavler sættes tilbage. Gammelt foder skal der lige krattes lidt i, sådan det bliver attraktiv for bierne igen.

Når tavlerne er på plads, kan vi give en behandling mod Varroa-miden. Oxybee (tidligere “Bienenwohl”) fra Véto-pharma består af æteriske olier og påvirker ikke honningen. Det kan godt anvendes i økologis biavl og er et godkendt middel. Læs mere om det på producentens hjemmeside: https://www.blog-veto-pharma.com/gb/a-behind-the-scene-look-at-varroa-mite-treatments/

Vi giver bierne 5-6 ml pr. tavlegasse fyldt med bier. Det kan doseres bedst ved hjælp af en sprøjte.

Vores kursister fik meget at se til og mange fagbegreber skulle tages op, når der skulle skrives stadekort, som er en slags logbog. Og de skulle selvfølgelig også selv røre ved rammerne.

Efter alle syv familier var efterset, gik vi tilbage til kaffe og kage, hvor Carl Åge skænkede af hans bi-produkter. Tak for det og tak for i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait