v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Fodring i efteråret 2020

Inden fodringen starter, kontrollerer vi, hvor mange varroamider der er i staderne. Ejvind skrev til det d. 24. august 2020:

Under vores eftersyn I aften så vi tre familier med defekt vinge virus. Desuden så vi i et stade, at der var døde hvide larver i cellerne. Det er en følge af ABPV, som også kan medføre kalkyngel m. m. […] De inficerede familier blev øjeblikkelig behandlet med Thymol.

Ejvind Rasmussen, oldermand, på bilaugets Facebook-side

Thymol findes i praktiske alubakker, man kan lægge ovenpå rammerne. Til opstablingsstader lægges trælister ude i kanten, sådan ovenstående foderkasse ikke trykker ned på alubakken og lukker for den.

Dette middel skal anvendes ad to omgange, også under fodring. Det er en hurtig ad-hoc behandling til meget medtagne familier. Efter afsluttet fodring vil vi foretage en generel varroabehandling i alle familier, fordi de højst sandsynlig har varroa i staderne og det handler om at holde varroatrykket meget langt ned.

Især om vinteren har varroaen jo gode muligheder for at yngle uden at blive opdaget. Se nedenstående billeder fra en bog om bisygdomme, hvor slemt det kan gå:

Hertil anbefales også denne film:

Vi har valgt at fordre bierne ad tre omgange i rimelige portioner. Fra gang til gang er man også nødt til at kontrollere, om familierne har taget maden ind.

  1. fodring 31. august
  2. fodring 7. september
  3. fodring 14. september

Hver familie får en spand med en sukkerløsning med et højt sukkerindhold, sådan bierne har lyst til at tage det ned frem for nektar. Almindelig nektar kan muligvis krystallisere i løbet af vinteren og bliver ubrugelig for bierne. Det skal forhindres.

Her er billeder fra aftenerne:

  1. Der afmåles 6 l sukkerløsning for hver gang
  2. Anvend lange halme som kravlehjælp for bierne. Lecanødder anvendes tit, men er en dårlig løsning, fordi de triller rund og bien drukner
  3. Fodermagasiner er langt det smarteste at bruge og passer også i nogle trugstader. Men der er også smarte fodertasker man kan anvende i trugstaderne.

Og igen er der en god film at finde på YouTube:

https://youtu.be/QtiCOBlckJM

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait