v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

2. slyngedag, 06.07.2020

Bilauget kom ikke helt på sommerferie, for bierne har samlet godt med nektar og lavet meget honning. Vi skulle slynge igen i løbet af denne uge. Men hvornår? Vejrudsigten for ugen var ikke ret godt, men vi tog mandagen, for så var chancen stor, at oldermanden når at røre og fylde honningen på glas inden han for alvor skal drage afsted til andre kyster.

Vi vil tage honning fra bierne, fordi der mangler plads i staderne til de store familier her om sommeren. De skal have noget at give sig til og plads til at gemme den nektar de kommer hjem med.

Regnen faldt i stride strømme fra morgenstunden ligesom de sidste dage. Man kan være i tvivl om, hvor meget bierne nåede at spise af deres forråd efter flere dages regnvejr – en stadevægt havde nok afsløret de dage, hvor bierne ikke fik lov til at komme på vingerne. Det betyder også, at man med udsigt til mere regn skal være varsom med at tage for meget af biernes reserver.

Når regnen siler ned og blæsten gør navigationen vanskelig, kan bierne blive en smule irriteret. Det er bedst at vente på, at regnen lægger sig og bigårdens placering i Mosbjerg er et fint læsted. Ejvind iførte sig den klassiske sække-hat for at holde en tør ryg. Og sikke en overraskelse der blev.

Der var mange gode honningtavler at tage fra. En rimelig høj grad af forsegling og tunge var de også.

Der var meget at se til i den gamle lade. Der skulle skrælles voks, slynges tavler og sættes tilbage igen. Honningen skulle sies i både fin- og grovsi. Vi undlod at presse den her gang. Vi har en hel del fin forårshonning på glas allerede.

Det var heldigt, at der var så mange ivrige medlemmer til stede, hvoraf en har inviteret en stor del at hans familie med. Flere gæster fik også lov til at prøve at skrælle honning og slynge og sluttelig fylde et glas til at tage med hjem. Det var igen et godt arrangement for hele familien, især fordi solen var så venlig at kigge forbi.

For børnene var det spændende at opleve skrællevoks som en anden form for tyggegummi, se og smage flydende honning og se droner blive født lige på skrællebakken. Der var lige lidt yngel med på tavlen, men pyt, de var næsten færdig og vi har selvfølgelig skåret det ud inden det kom i slyngen.

Det blev til overraskende 175 kg honning ved denne slyngning og det var mange trætte arme og ben til sidst. De sidste dronninger blev sat ned i de nederste kasser i opstablingsstaderne og dermed er bierne helt klar til vores sommerferie.

Og hvordan var vandprocenten? – Omkring de 17, altså rigtig godt.

Vi fik lidt ros for bistriben, at den har stået farverigt i år. Nede ved bistaderne ser den lidt håbløs ud med så meget senegræs imellem blomsterne, men længere nordover stod den pænere at har sikkert været en fryd for øjet til gavn for de mange vandrende der kommer forbi.

I regnvejr er det dog svært at fange de mange farver. Det kan vi roligt prøve igen. Måske på et andet stykke jord midt i marken.

Tak for nu og god sommer til jer alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait