v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Arbejdsaften 15.06.2020

Efter slyngningen blev honningtavlerne sat tilbage i staderne. Bierne kan slikke resterne op bruge tavlerne igen. Eventuelt skal de bygges lidt om, fordi cellerne blev odelagt i slyngen.

Vi skal igen holde øje med, om bierne har plads nok og hvordan det egentlig går med vores minifamilie, hvor en ældre rød dronning er ved regeringen.

Det viser sig hurtigt, at bierne har brug for 2 honningmagasiner. Udviklingen er god. Men hvad nu, hvis der bliver for mange bier og bierne går i sværmetilstand?

Der er forskellige metoder til hjælp. Vi har brugt det med at flytte yngeltavler, hvor ynglen er næsten klar til at kravle ud af cellen, op i honningmagasinet og bytte med en tom honningtavle. Yngletavler finder man jo under dronningegitrene, hvor dronningen har mulighed for at lægge æg. Hvis dronningen ikke kan finde flere celler at lægge æg i, bliver hun selvfølgelig utilfreds og arbejderbierne med hende. Når vi nu tager to eller tre yngeltavler og erstatter med en tom honningtavle, så giver det mere plads til æglægning, og det kan være en af de emner der kan forhindre sværme.

Samtidig kan man også sørge for, at honningtavler der er næsten fyldte sidder helt foran ved flyvesprækken, hvor bierne har mest intention om at vedligeholde deres forråd.

Nedenfor findes 3 dokumenter om driftsformer i opstablings- og trugstader og sværmhindring.

Sidst skulle vi også se til vores minifamilie. Den røde dronning lægger stadig æg, men ikke så mange som nødvendig for effektiv biavl. En 3-årig dronning er vist nok gammel, men man kan også give hende et år mere. I vores tilfælde blev det besluttet, at dronningen skulle findes og halshugges. På Waldemarsdagen.

Arbejderbierne vil observere det og begynde med at lave en egen ny dronning. Vi forventer altså at se nye dronningeceller næste mandag. Lige nu, var der kun sure bier, der strak numsen i vejret for at afgive de duftstoffer, der advarer de andre bier om angreb.

Sådan nogle hidsigpropper! Som biavler lærer man, at lugten af banan er noget farligt noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait