v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Arbejdsaften 08.06.2020

Først og fremmest skulle vi se, hvordan vores dronningeprojekt går. Sidste gang har vi sat en dronningecelle i et gitterbur og sat det tilbage i stedet, sådan den nye dronning kan kravle ud af cellen direkte i et bur, hvor vi nemmere kan få fat i hende.

Da vi tager fat i rammen med gitterburene er der en del vildbyg, altså aktivitet omkring rammen, men dronningen viser sig at være underudviklet og cellen er ikke blevet til noget.

Det kunne synes at være lidt trist, men det var et forsøg. Måske har vi mere held i næste år. Vi var ellers forberedte til det store næste afsnit. Var dronningen i orden, havde vi sat hende i en parringskasse.

Dronningen sættes i en parringskasse, hvorfra hun flyver ud for at møde et par droner. Ja, damen skal gerne befrugtes af flere hanner, for hun skal samle sæd til resten af sin levetid. I parringskassen har dronningen selvfølgelig også brug for et par hofdamer, som skal være stadebier og ikke samlebier.

Stadebier finder man ved at hælde en del bier i en papkasse og give papkassen et ordentligt spark. Flyvende bier, som er i den livsfase, hvor det handler om at samle nektar og pollen, vil flyve fra papkassen, mens stadebierne – som endnu ikke har fået deres flyvecertifikat – bliver siddende. Man tager et par stadebier op af kassen, hertil bruges f.eks. en overskåret mælkekarton, og sætter dem til dronningen i parringskassen. I et lille rum får bierne også en madpakke af Apifonda med, som de kan leve af i den tid de arbejder på at udbygge de små orange rammer og passer og kontrollerer dronningen, når hun kommer hjem efter hver parring.

Det lidt synd, men dronernes penis bliver til tider hængende og tjener derfor også som bevis overfor stadebierne, at dronningen er blevet parret.

Efter et stykke tid kan biavleren så se, om den nye dronning begynder at lægge æg og er egnet som forstander for en ny stor bifamilie i næste år.

Dronninger skal mærkes efter det år de er født i. Vi kom til at møde en umarkeret dronning og logikken siger, at hun må være fra sidste år, dvs. 2019. Markeringen foregår med farve og man er nødt til at kende farvekoden for dronningemarkering.

Da dronningen er født i 2019 og året har endetal “9”, skal hun have en grøn markering. Denne markeringsfarve bruges først igen om 5 år. Vi fangede dronningen i en lille beholder med net man kan købe til anledningen og så skal hun med forsigtighed påføres en grøn klet på den pelsede del af kroppen imellem vingerne.

Der er ikke risiko for forveksling, for en dronning bliver typisk kun 2-3 år gammel. Derefter bør hun udskiftes. Og det er jo det vi skulle have brugt vores nye dronning til. Det gik ikke som forventet, derfor må i nøjes med at se, hvordan det foregår i denne film fra bierpaavideo.dk

https://youtu.be/Ej-lnMR4NIk

Det der tilsættes her er en dronning med et par stadebier, som dronningeavleren har taget ud af parringskassen og placeret i et transportbur. På denne måde kan dronningen faktisk sendes med posten. Bare i åbner jeres postkasse inden hun har spist sig igennem sukkerpakken.

Det gode ved denne metode er, at bierne i stadet kan lugte tilstedeværelsen af en dronning og er tilfredse, det næste er at dronning og bier vender sig til hinandens duft og får en ens duft. Bier kender deres fjender og venner ved lugten og man accepterer ikke nogen der lugter fremmed.

Afslutningsvis tjekkede vi, om bigården er klar til den første slyngedag lørdagen efter.

Der er allerede en del forseglet honning, så det tegner jo godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait