v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Arbejdsaften 02.06.2020

På grund af pinsedagene, har vi udskudt vores arbejdsaften til en tirsdag. Vi var ikke ret mange, men bierne hilste os velkommen.

Det første indtryk vi fik var, at bierne har været gode til at samle honning. Honningceller kendes jo ved, at de er lyse og har et låg af hvid voks.

Det kan man også se på dronetavlerne, som vi har tilsat som vorroa-bekæmpelse. Bierne er tilsyneladende holdt op med at lave droner og laver nu honningceller i stedet for. Dronetavlerne kan vi derfor rolig tage ud af staderne og fortsætter varroabekæmpelsen på et senere tidspunkt.

Vi skal se til værtsfamilien for vores nye dronninger og se, om den vanskelige omlarvning af æg har fungeret. Det første vi møder, er dronningeceller denne familie har anlagt i bunden af en tavle i ynglelejet.

Dronningeceller bygges typisk i bunden og på kanterne af tavlen. Det kan varsle en sværm, men det skal ses i sammenhæng. Vi kan konstatere, at familien fungerer. De har opfattet, at dronningen mangler og begynder at lave en ny dronning ved at bygge specielle celler, og flytte larver fra nyklækkede æg (en gang lagt af den gamle dronning) i den nye celle og give den rigtig god mad – gele royal.

Bierne skulle have gjort det samme med vores flyttede æg, men det er ikke gået så godt. Ved nærmere eftersyn er der kun en larve, bierne har antaget og plejet. Men det må vi nøjes med.

Bierne forsøger gerne at lave flere dronninger på en gang, da de jo er usikker, om jomfrudronningen under hendes flyvetyr bliver befrugtet godt og om hun overhoved kommer tilbage.

Vi vil prøve, om vi kan få lavet en ny dronning. Kopperne i vores specialramme skiftes ud med en liste med små bure.

Den kop, bierne har antaget og hvor dronningecellen blev forseglet sættes forsigtig over i et bur.

Efter et stykke til vil dronningen kravle ud af cellen og sidde i et bur, hvor vi har styr på hende og nemmere kan flytte hende alt efter, hvad vores planer med hende er. Mere om det senere.

Som vist, har bierne selv lavet flere dronningeceller, hvoraf en ser godt ud. Man kan vælge at destruere dronningeceller, bierne selv har placeret, men her giver det god mening, at lade bierne opfostre en egen dronning, sådan vi kan tage den ene vi har omlarvet til vores biavl.

Her vil jeg gerne henvise til en film på kanalen “Bier På Video igen” med lidt forbløffende fakta om bier:

https://youtu.be/B4NlqGlnF3Q

For selvom en bi ikke er ret tung, så kan et honningmagasin, en sværm eller et helt stade blive utrolig tung.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait