v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Arbejdsaften 25.05.2020

Der skulle ses til bierne igen for at se, om de har fundet på sjove numre siden sidst.

Der trylles med naturen. Vi prøver at lave nye dronninger.

Vi starter med at finde et tomt stade og rengøre det med kost, stadekniv og en ukrudtsbrænder. Især flamberingen er vigtigt, for at desinficere sydom i stadet.

Derefter sættes et par tomme rammer ned til bierne, for det er i dette stade der skal rumme den gamle dronning. Vi har sat et par kunsttavler ned, men også jomfrutavler, fordi de er færdig udbygget og bierne skal ikke bruge for mange kræfter og tid på det.

Til nye biavler skal det være forklaret, at kunsttavler er de tynde nye plader man lodder i en ramme. Bierne udbygger kunsttavler til yngel- eller honningtavler. De tavler vi har taget fra sidste gang vi har slynget honning og som aldrig har rummet yngel er helt lyst og kaldes jomfrutavler. Disse tavler kan sættes tilbage i et stade, fordi risikoen for sygdomssmitte er lav, når der ikke har været yngel i det.

Aflæggerstadet er dermed klar og vi skal finde en gammel dronning vi kunne tænke os at isolere. Hun befinder sig jo gerne i nærheden af yngellejet, for her har hun jo travlt med at lægge æg.

Vi kom dog til at finde hende i et honningmagasin, fordi der var et lille hul i siden af magasinet hun har benyttet sig af. Det kan ske, men så var det jo nemt at få øje på hende.

Nu sker det interessante. Dronningen og 2-3 rammer af hendes følge med både nye æg og forseglet yngel sættes over i aflæggerkassen. Hun vil klare at sætte en ny familie i gang med det følge. De kommer nok ikke til at producere honning, men det er prisen for at sætte tryllekunst i gang.

Efter ca. 6 timer opfatter bierne i det oprindelige stade, at deres dronning mangler og de får travlt med at lave en ny dronning. Det er bi-logik. Og det er det vi benytter os af.

Vi har brug for en ramme med cellekopper til dronningeavl og en lang specialske til omlarvning. Det kræver et godt øjensyn at se de små æg i bunden af cellen. De skal være nylagte, kun 1½ døgn gamle. Nu kræver det en rolig hånd at føre skeen nedenunder larven og få den løftet op sammen med fordersaften og at lægge den lige så blidt over i en af kopperne. Når kopperne er forsynet med en larve hver, sættes rammen ned i yngellejet på det oprindelige stade, hvor larverne holdes varme og plejes af arbejderbierne i stadet.

Det skal siges, at vi ikke har ventet 6 timer, men bierne har så travlt med at pleje yngel, at de nok vil tage sig af det små. Det er bare vigtigt, at larverne får gele royal som ekstragod foder og at der bygges lange dronningeceller på rammen.

Der findes en rigtig fin film om dronningeproduktion på hjemmesiden bierpaavideo.dk jeg gerne lige vil henvise til:

https://youtu.be/smSx5Qbfsno

Og se, hvor hyggeligt det er når man er i gang med omlarvning:

Ejvind og Lene står for hver en halvdel af larverne. Nu må vi se, om vi er så heldige, at det lykkes.

Vi fortsætter som hver uge med at tage droneyngel fra for at svække varroamiden og holde bierne sunde. Der blev en stor pose med ekstra proteinfoder til hønsene derhjemme.

Efter dagens påstyr, vidste bierne ikke helt, om de hellere ville være inde eller ude.

Og vores bistribe? Der spirer flere og flere af blomsterne, men de får hård konkurrence fra senegræs.

Tak for denne gang. Vi ses efter pinse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait