v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Gammel opskrift

  • Vand
  • Honning

Først kommes vand i en blank kedel. Det opvarmes til 40 grader.

Derefter kommes honningen i kedlen og der røres til honningen er helt opløst. Der kommes honning og/ eller vand i indtil den rette styrke er opnået. Honning og vand skal være i et forhold, så et frisklagt hønseæg netop stikker så meget som svarende til en lillefingernegl over overfladen.

Blandingen koges i 2 timer. Under kogningen skummes jævnligt.

Efter kogningen øses blandingen op i et rent træanker for at køle af. Sår blandingen er svagt lunken hældes den på et anker, der henlæggegs ved almindelig stuetemperatur for at gøre. Ankeret dækeks med et par rene sække og spunshullet må ikek lukkes, men kun tildækkes med et rent klæde.

Således likker ankeret i 6 uger for at mjøden kan selvgære. Ankeret efterfyldes ugentligt med kogt kold vand for at gæren kan flyde ud af spunshullet.

Når de 6 uger er gået tappes mjøden over på et andet anker ved hjælp af en hævert, så intet bundfald kommer med over. Nu henlægges mjøden i en tør og ikke for varm kælder til eftergæring. Gæringen fortsætter, men mjæden klares efterhånden, så man efter måneder har en klar og velsmagende mjød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait