v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Honningbolsjer

Når i vil lave bolsjer handler det om, at man ikke går ned på udstyr. Der kan være en del meningsfulde nyanskaffelser, man lige skal have på plads. I kan se, at jeg har et specielt sukkertermometer (op til 200 grader Celsius), en bolsjeskraber og et bolsjenet (underlaget). Her kan…

Sæbe med voks og honning

Jeg har tidligere prøvet at lave sæbe, men denne gang kom der også voks og honning i. Voks giver sæbestykkerne mere fasthed og honning giver en plejende skum. Læs opskriften inden du går i gang, sæt ingredienserne og redskaberne frem i den rækkefølge du skal bruge dem. Vær bevidst om,…

Propolisolie

Denne opskrift fandt jeg i “Deutsches Bienen-Journal”. Olien skal hjælpe ved små sår. Ingredienser: 1 spsk propolis200 g olivenolie Tilberedning: Mal den frosne propolis i en morter.Varm olie over vandbad til 50°C, skru ned for varmen.Tilsæt propolis og rør godt i blandingen.Temperaturen holdes lige under 50°C i en halv time.…

Fodring i efteråret 2020

Inden fodringen starter, kontrollerer vi, hvor mange varroamider der er i staderne. Ejvind skrev til det d. 24. august 2020: Under vores eftersyn I aften så vi tre familier med defekt vinge virus. Desuden så vi i et stade, at der var døde hvide larver i cellerne. Det er en…

Arbejdsaften, 03.08.2020

Det var tid til at se til bierne igen efter vores honninghøst i starten af sommerferien. Det drejer sig sådan set om et meget almindeligt eftersyn, hvor man holder øje med familiernes udvikling og familiernes styrke. Bierne har haft det godt under sommerferien siden sidst og i et stade blev…

2. slyngedag, 06.07.2020

Bilauget kom ikke helt på sommerferie, for bierne har samlet godt med nektar og lavet meget honning. Vi skulle slynge igen i løbet af denne uge. Men hvornår? Vejrudsigten for ugen var ikke ret godt, men vi tog mandagen, for så var chancen stor, at oldermanden når at røre og…

Svampy Honningkage

I dag har jeg forsøgt mig med en mere saftig version af honningkagen. Den bages i springform. Vi starter med noget man skal bruge til sidst. Saften 75 g rosiner75 ml vand7,5 mg romaromalidt mel1 spsk honning Rosiner lægges i blød i rom i et par timer. Inden de skal…

Honningkage

Denne kage består af en honningkagedej og smørcreme. Kagen 150 g honning75 g smør60 g brun farin1 æg50 g syltet appelsinskal300 g mel1 tsk. natron1 tsk ingefær½ tsk stødte nelliker1½ dl kærnemælk Honning, farin og smør smeltes i en gryde og røres godt sammen. Hæld det over i en rørgryde…