v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Honningbolsjer

Når i vil lave bolsjer handler det om, at man ikke går ned på udstyr. Der kan være en del meningsfulde nyanskaffelser, man lige skal have på plads.

I kan se, at jeg har et specielt sukkertermometer (op til 200 grader Celsius), en bolsjeskraber og et bolsjenet (underlaget).

Her kan i se varmehandsker og nitrilhandsker. Begge slags er uundværlige.

Der findes lidt forskellige opskrifter på honningbolsjer på nettet. Den jeg vil skrive om, er fra følgende side:

  • 150 g honning (jeg har taget forårshonning)
  • 225 g sukker

Honning og sukker smeltes i en gryde under konstant omrøring. Det bruser lidt op, men bliv ved indtil det når op til 160 grader.

Hæld massen ud på bolsjenettet og tag varmehandskerne på og nitrilhandskerne oveni. Begynd at rul nettet lidt frem og tilbage for at samle bolsjemassen, når den køler lidt ned, bliver den klistret og kan samles til en klump. Rul klumpen ud til 2 pølser med 1 cm i diameter. Nu skal du skynde dig lidt.

Hold pølsen med en hånd og tag en saks i den anden. Klip 1 cm stykker af pølsen og sørg for at holde dem adskilte, ellers klistrer de sammen igen. Imellem hver klip skal pølsen drejes en kvart omgang. Det kommer jeg tit til at glemme i kampens hede.

  • lidt flormelis

Drys flormelis over bolsjerne og begynd at rulle bolsjerne lidt rund. Flormelis sørger for, at bolsjerne ikke længere klistrer sammen. Jeg kaster det lidt rund i en si indtil det er et godt lag rundtom hver bolsje.

Der bliver ca. 300 g bolsjer til tre glas + lidt smagsprøver.

Man skal skynde sig at lukke glassene når man har taget et bolsje, ellers bliver det lidt klistret igen.

Og hvad… man kan bare brygge en te i glasset, hvis det bliver helt håbløs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait