v/ Vendsyssel Historiske Museum

at opleve bier sammen

Gammel opskrift med gær

  • 10 l vand
  • 5 kg honning
  • 3 g ren gær

Til hver liter vand tages ½ kg honning. Vandet opvarmes til det bliver lunkent. Honningen kommes i og der røres til honningen er smeltet.

Blandingen bringes i koges i 2½ – 3 timer. Der skummes undervejs og bortkogt vand erstattes med kogende vand. Når blandingen derefter tages op i en blank sølvske vil der vise sig ligesom små fnug. Det betyder at blandingen har kogt nok.

Blandingen hældes op i en balje, hvori den bliver stående til den er afkølet.

Der udøres 3 g ren gær pr. 10 liter honningvand i honningvandet.

Næste dag hældes blandingen på et anker. Der fyldes helt op til spunshullet og der efterfyldes til stadighed for at gæren kan løbe over. Der lægges et klæde over åbningen for at holde luften borte.

Når den stærke gæring er forbi, det kan tage 2-3 måneder, sættes spunset let i og ankeret ligger nu til næste sommer.

Mjøden tappes nu over i et rent anker, uden at der kommer bundfald med. Herefter henligger mjøden en tid endnu indtil den er aldeles klar.

Først herefter tappes den på flasker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait