En norsk opskrift
Denne opskrift giver en mousserende mjød. Vær derfor opmærksom på, at flasker og prop kan tåle det øgede tryk der vil opstå i flasken.
- 1,25 l honning
- 9 l vand
- 1 spsk kanel
- 1 tsk ingefær
- 1/4 tsk nellike
- Skal af 2 citroner
- 1 håndful humle
- 2 spsk gær
Honning og 6 liter vand hældes i en gryde. Afmærk højden før resten af vandet tilsættes.
koges op og der tilsættes humle og krydderier.
Koges til de sidste tre l vand er kogt ind. Skummes. Køler ned før gæren tilsættes. Dækkes med et klæde og står sådan i tre døgn. Sies, hældes på flasker og proppes.
Det foreslås at tilsætte en flaske hvidvin før mjøden tappes på flasker.
Bør lagres og behandles som champagne.
Axel Liltveds kommentar:
Flere opskrifter fortæller om at komme mjøden direkte på flasker uden opdeling i stormgæring og eftergæring. Den tror jeg ikke på. Jeg har prøvet, at en flaske hyldeblomstdrik er gået i gæring og derfor eksploderet. Halsen var mere end 2 meter væk. Det skal dog bemærkes, at der var tale om et skruelåg. En korkprop var måske “bare” trykket ovenud – hurtigt.